Den parlamentariske
glidebane

Af Franz Krejbjerg, landssekretær, OKTOBER

OKTOBERs påvisning af at DKP/MLs nuværende ledelse er i færd med at gennemføre et politisk linjeskifte – i klar modstrid med beslutningerne fra den seneste partikongres i marts i år – som vil føre det hen i retning af Enhedslisten, bliver bekræftet endnu hurtigere end man kunne have drømt om for blot nogle måneder siden.

DKP/ML er på vej til at blive et aktivt støtteparti for Enhedslisten og i færd med at sende en række medlemmer ind i dette parti.

I forbindelse med Enhedslistens landsmøde i begyndelsen af denne måned kunne Ekstrabladet og BT føre denne nyhed til torvs som en "historisk forsoning mellem stalinister og trotskister". Ekstrabladet kunne desuden afsløre, at DKP/MLs nye linje ikke var kommet i stand uden sværdslag og at eksklusionen af partiets formand gennem 18 år, Klaus Riis, af Dorte Grenaa og Frede Klitgård og den påfølgende spaltning af partiet der førte til at ca. 30 pct. af medlemmerne forlod det hang direkte sammen hermed.

Jørgen Petersen-Søren Becker-kliken i spidsen for DKP/MLs nuværende ledelse har umådelig travlt med uigenkaldeligt at anbringe partiet på denne nye kurs – fra at være en ledende kraft i kampen for at samle de danske kommunister i eet stærkt parti til rollen som støtteorganisation for og i Enhedslisten.

 

DKP/MLs Nej til Enhedslistens partiprojekt

DKP/MLs 7. Kongres bekræftede den vurdering af Enhedslisten, som partiet har fremført siden det i 1992 stod klart, at Enhedslisten fra at være en rød valgalliance var i færd med at opbygge et traditionelt parlamentarisk venstrefløjsparti.

DKP/ML trak sig dengang ud af Enhedslisten med en erklæring, hvori det blandt andet hed:

"DKP/ML har i og udenfor Enhedslisten arbejdet aktivt for venstrekræfternes fælles parlamentariske optræden. Vi må imidlertid med beklagelse konstatere, at Enhedslisten ikke er blevet den katalysator for en sådan samling, den erklærede som sit formål. Enhedslisten er ikke blevet et slagkraftigt og langsigtet alternativ for venstrefløjens politiske hovedstrømninger, men er i dag nærmest en paraplyorganisation for forskellige organisationer indenfor én strømning – med en udtalt antikommunistisk (eller såkaldt "antistalinistisk") tendens. Den kommunistiske bevægelse er ikke "dækket ind" af Enhedslisten. Denne kendsgerning er i første række et resultat af Enhedslistens bevidste afgrænsning fra den kommunistiske bevægelse og afvisning af et bæredygtigt samarbejde med de kommunistiske kræfter.

Som følge deraf har DKP/ML efter en grundig diskussion i partiet besluttet ikke længere aktivt at støtte opbygningen af Enhedslisten. Vi kan ikke længere forsvare en generel anbefaling til vore medlemmer og sympatisører om at tilslutte sig Enhedslisten." (Dagbladet Arbejderen 19. december 92, optrykt i pjecen "For ét stærkt kommunistisk parti", Forlaget Arbejderen1993).

Denne vurdering af Enhedslisten og vurderingen af at DKP/ML ikke ville arbejde aktivt indenfor dette parti og heller ikke ville anbefale den kommunistiske bevægelse det, men i stedet måtte søge at sikre samlingen af kommunisterne organisatorisk, politisk og parlamenatrisk udenfor Enhedslisten, blev bekræftet på begge de to efterfølgende kongresser, senest i marts i år.

DKP/MLs opfattelse af Enhedslisten har altså været, at man betragtede listen som en progressiv kraft, en samarbejdspartner, men ikke som løsningen på spørgsmålet om den kommunistiske bevægelses parlamentariske taktik.

Nye toner

Nu lyder der andre toner:

Partiet er i færd med at sende folk ind i Enhedslisten. Ifølge Socialisten Weekend den 3. Oktober er Dagbladet Arbejderens lokalredaktør i Århus Per Nielsen den første DKP/ML-svale, som er fløjet ind i listen. Flere følger efter, siges det.

Per Nielsen handler selvfølgelig ikke på egen hånd, men efter en ledelsesbeslutning. Overfor Socialisten begrunder han sin indtræden med følgende bortforklaring:

"-Nu vil jeg prøve det! Det er der, man møder kommunister og socialister, der arbejder parlamentarisk."(!)

Den nuværende DKP/ML-formand Jørgen Petersen ser ifølge Socialisten Weekend ingen problemer i Per Nielsens indmeldelse, og stikker i den forbindelse følgende lodrette løgn ud:

 

"- Vi har en 6-7 år gammel beslutning om at opfordre lokalafdelingerne til at have medlemmer i Enhedslisten, så man kan følge med i Enhedslistens arbejde."

Sådan søger en politisk ål at sno sig.

DKP/MLs 7. Kongres åbnede ikke for en diskussion om hvorvidt partiets medlemmer og sympatisører skulle gå ind i Enhedslisten. Kongressen besluttede, at partiet skulle diskutere, hvorvidt man ved det forestående folketingsvalg skulle anbefale at stemme på liste Ø. Den rejste overhovedet ikke spørgsmålet om at gå ind i Enhedslisten - hverken som parti eller som enkeltpersoner.

Jørgen Petersen-gruppen er blevet grebet midt i en af sine sædvanlige manøvrer og forsøger med direkte løgne at kaste blår i øjnene på den kommunistiske bevægelse og offentligheden.

At Petersen og Co. udmærket kender og er i færd med at omstøde den nugældende beslutning om ikke at anbefale medlemmer og sympatisører generelt at gå ind i Enhedslisten, fremgår af en anden udtalelse til Socialisten. Jørgen Petersen meddeler, at et kommende centralkomité-møde i december vil tage "endelig stilling" til forholdet til Enhedslistepartiet:

- Der skal diskuteres to ting. Dels en kritisk stemme til EL, og dels en strategisk holdning til det parlamentariske arbejde, herunder støtte til Enhedslisten. Det har slet ikke været diskuteret, om DKP/ML skal melde sig ind i Enhedslisten som parti, men som enkeltpersoner. Partiet kan beslutte at opfordre medlemmerne til at melde sig ind.

DKP/MLs kursskifte i forhold til Enhedslisten vil formentlig betyde, at partiet opgiver at arbejde for at samle kommunisterne på en landsdækkende liste, eller er valgparti udenfor Enhedslisten – og tilsvarende opgiver at arbejde for selvstændige lister udenfor Enhedslisten på lokalt plan. DKP/MLs nye "strategiske holdning" er en åben kapitulation fra partiets side overfor vanskelighederne ved at skabe et revolutionært og kommunistisk parlamentarisk alternativ. Vi har tidligere kritiseret DKP/ML for dets forsoningskurs overfor den moderne revisionisme. Vi kan udvide kritikken til at DKP/ML nu også søger forsoning med trotskisme og venstresocialisme.

Blandt konsekvenserne af dette planlagte linjeskift tegner sig også nogle konsekvenser for ungdomsorganisationen Rød Ungdom, hvor DKP/ML fortsat har en dominerende indflydelse. Retningen mod Enhedslisten kan betyde, at man vil søge at sammenslutte Rød Ungdom med Rebel, som støtte af Enhedslisten, og danne en fælles ungdomsorganisation – der vil støtte Enhedslisten.

"Kommunistisk masseparti" via Enhedslisten

Billedet af det egentlige indhold af partikampen i DKP/ML tegner sig tydeligere og tydeligere – partiets højreskred bliver stadig mere åbenlyst.

Et par måneder efter kongressen i marts lancerede Jørgen Petersen-gruppen i strid med dens beslutninger parolen om at skabe "et kommunistisk masseparti" og gøre Dagbladet Arbejderen til en "masseavis". Under dette påskud – at ville gøre partiet "bredere" – opdigtedes en række falske anklager mod Klaus Riis og den del af partiet, som ville fastholde dets gamle linje. Jørgen Petersen gentager dette opspind i Ekstrabladet, da han begrunder eksklusionerne med, at Klaus Riis søgte at gøre partiet mere "elitært". Ligesom Jens Peter-Bonde under påskud af at ville gøre Folkebevægelsen mod EF-Unionen "bredere", spaltede den efter folkeafstemningen 2. juni 92, går DKP/MLs vej til større "bredde" gennem spaltning og splittelse.

Jørgen Petersen og Co. skylder efterhånden en stadig mere undrende kommunistisk bevægelse i Danmark nogle forklaringer:

Først lancerede hans gruppe for nogle måneder siden ideen om et "kommunistisk masseparti" og "en kommunistisk masseavis" – på et tidspunkt hvor han reducerede DKP/MLs medlemstal med næsten en trediedel, til omkring et hundrede medlemmer.

Nu ophæver man den gamle beslutning om ikke generelt at gå ind i Enhedslisten og begynder at sende folk ind i dette parti med den kvikke begrundelse, at det er dér man træffer socialister og kommunister der arbejder parlamentarisk.

Vejen til det såkaldte "kommunistiske masseparti" går øjensynligt via Enhedslisten, der utvivlsomt tilbydes "den kommunistiske masseavis" Dagbladet Arbejderen som et talerør.

Enhedslistens svar på DKP/ML-frierierne har været klart og kontant. Det reducerede parti får følgende besked: I kan være velkomne – men "Stalin vil vi ikke have med". DKP/ML må betale prisen i form af ideologiske og politiske betingelser.

Jørgen Petersen-Søren Becker-gruppen har erklæret sig villige. n

 

 

RETUR til Forside