IT-krise fyrer 50.000

Silicon Valley slukker rent bogstavelig for lyset. Der er akut energikrise. Men hele IT-branchens krise er blevet global.

Siden alle tiders rekord for IT-aktier blev sat på Nasdaq-indekset i New York i marts sidste år, er kurserne styrtdykket. Nasdaq er faldet med over 60 pct. siden jubelrekorden - og teknologiaktierne på verdens øvrige børser er også banket ned.

Baggrunden for børskrakkene er ikke bare en optimistisk generel overvurdering af IT-aktierne. Der er ikke bare tale om en ‘nedjustering til et realistisk niveau’, men om, at investeringer og udbytte i sidste ende skal hænge sammen. IT-industrien er ramt af krise efter en række ekspanderende år. Mange af IT-giganterne har oplevet en faldende indtjening. Derfor fyres der titusinder af IT-medarbejdere verden over. Mere end 50.000 forudses det.

Cisco Systems fyrer 5.000 af 44.000 medarbejdere; Lucent har opsagt 10.000; Nortel fyrer 10.000 og overflytter 6.000 andre medarbejdere til underleverandører. Motorola fyrer 4.000, det samme gør Xerox. Computergiganten Compaq er fulgt efter med andre 5.000. Gateway har fyret 3.000. Den andenstørste og tredjestørste computerproducent Dell og Hewlett-Packard fyrer hver 1.700 medarbejdere, og 3com sender 1.200 på gaden.

Fyringerne er også begyndt i selskaberne i EU-landene. De danske selskaber er kun ramt i beskedent omfang.

Markedet for IT-produkter er simpelthen blevet mættet. Der er ikke tilstrækkelig købekraft til at aftage den i årevis eksplosivt udvidede produktion.

Med krakket for IT-aktierne på alverdens børser har lagt ‘den ny økonomi’ som redningsplanke for det kapitalistiske system i ruiner.

Jubelsangene er pludselig forstummet - det globale teknologieventyr forbi i denne omgang.

-ot