Postansatte trækker på samme hammel

Efter urafstemning blandt tjenestemændene i Post Danmark er en sammenlægning med SiD en kendgerning
Til nytår kan de benytte den samlede styrke mod den fælles arbejdsgiver - men må samtidig ruste sig mod en fælles forbundsledelse

Lang tids kamp og diskussion omkring de postansattes organisering er nu afsluttet.

Dansk Postforbund (DPF), som organiserer de tjenestemandsansatte postbude, har ved urafstemning netop afgjort, at DPF skal optages i SiD, som organiserer de timelønnede postarbejdere. Dermed er årtiers gensidig fagchauvinistisk kamp mellem de to forbund - som beskrevet i sidste nummer af Kommunistisk Politik - afgjort til fordel for en sammenlægning.

Knap 5.000 stemte Ja, mens 3.000 mente Nej. Omkring 75 % af forbundets medlemmer deltog i urafstemningen. Da SiD i forvejen havde godtaget grundlaget for sammenlægningen, bliver tjenestemændenes optagelse i SiD en realitet fra nytår.

Når udfaldet af afstemningen er rimeligt markant skyldes det ikke bare, at forbundsledelsen i DPF anbefalede et Ja, men i højeste grad, at medlemmerne har haft kniven på struben, fordi finansminister Mogens Lykketoft for nogle år tilbage satte en stopper for ansættelse af tjenestemænd og kun ville anerkende postarbejdernes forhandlingsret.

Fremover vil de 19.000 postbude og –arbejdere altså være organiseret i samme forbund, hvilket er en historisk begivenhed, da det har været et oplagt skridt i betragtning af, at deres arbejde grundlæggende set har været og er ens.

En del af striden i forbindelse med en sammenlægning har – som i så mange andre sammenlægningtilfælde – været et spørgsmål om forbundsledernes fremtidige poster.

Dansk Postforbund består af to afdelinger – Provinspostbudeforeningen og Københavns Postbudeforening – hvor Københavnsafdelingen har markeret en modstand til sammenlægningsbetingelserne. Formanden for Københavnsafdelingen har imidlertid erhvervet sig den magtfulde stilling som forretningsfører i SiD-Post, hvilket har taget luften ud af kampagnen mod bestræbelserne.

Tilbage står, at de postansatte lokalt på de respektive postkontorer står meget stærkere rustet, fordi de lokale ledelser ikke kan spille de to ansættelsesformer ud imod hinanden.

Det giver en dobbelt forøget styrke til at sætte deres vilje igennem, som de også får brug for, når de skal sejle op imod deres nye samlede forbundsledelse.

-gri