Medicon Valley

Begejstringen over Skånes genforening med Danmark ville ingen ende tage, da den faste forbindelse over Øresund blev indviet

Adelige og erhvervslivets spidser klappede hinanden på ryggen, og meningsdannerne fortalte menigmand, hvor meget den betyder for velstanden, freden, kulturen mv.

Da broen nu står færdig, viser det med endnu større tydelighed, at formålet er at forfølge monopolernes interesser, som ligger lige i forlængelse af EU´s planer om at opdele EU i regioner på tværs af landegrænser

Vi er blevet tudet ørene fulde. Der er ingen grænser – heller ikke i forhold til, hvor vigtigt det er, at Danmark og Sverige har en fast forbindelse. Det er da også de færreste, der pr. princip er modstandere af en fast forbindelse. Folkeslagene kommer tættere på hinanden, som de siger. Hvem har noget imod det? Det vil skabe arbejdspladser, - og hvem har noget imod det?

Der er ført mange paradisbilleder i felten for at skønmale Øresundsbroens formål over for folkene.

Modstanderne vidste godt, at billedet var fortegnet. Formålet med dette kæmpeprojekt, som tog et århundrede for magthaverne at realisere, var ikke at gavne almenvellet – som det vist nok hedder på svensk.

Modstanderne har hele tiden hævdet, at broen skulle tjene monopolernes interesser i direkte forlængelse af EU`s bestræbelse på at opbygge store vækstcentre knyttet til storbyer med højere uddannelsessteder.

Nu – da broen står færdig – træder disse kræfter da også åbent frem i rampelyset:

To store og væsentlige kraftcentre er tiltænkt EU´s region Øresund. Det ene er IT-branchen – det andet er medicinsk og bioteknologisk forskning. Det sidste har fået tildelt navnet Medicon Valley.

Medicon Valley

Medicon Valley Academy blev stiftet i 1997 som et 3-årigt netværk mellem virksomheder, universiteter og sygehusorganisationer med støtte fra bl.a. EU og universiteterne i Øresundsregionen. Området indbefatter flere store universiteter: København, Lund og Malmø og 8 andre universiteter, der tilsammen udgør 135.000 medicinstuderende, 26 universitetshospitaler, 30.000 ansatte i medicinalindustrien, 4.000 forskere med universitetsbaggrund, 3½ mio. indbyggere på begge sider af sundet samt en række store medicinalindustrier, hvor Novo Nordisk er den største.

Der er foretaget investeringer på over 430 mio. US-dollars i bioteknologisk og medicinsk forskning fra både den svenske og danske stat.

Medicon Valley Capital - en fond, der har til formål at fokusere på investeringer i Medicon Valley – har en startkapital til investeringer på ca. 340 mio. kr.

Fra betydningsfulde bestyrelsesmedlemmer i Medicon Valley Capitals bestyrelse slås det fast, at fonden typisk skal bruges til opkøb af "modne" virksomheder.

Børge Diderichsen, funktionschef i Novo Nordisk og medlem af Medicon Valley Academy, mener, at talenter i medicinalindustrien (forskning) på grund af væksten i området vil blive i området, samtidig med at andre vil blive trukket til:

"Det vil gå op for folk, at Medicon Valley er et sted, hvor de kan gøre deres ideer til virkelighed. Jo oftere det sker, jo mere innovation tiltrækkes til området, og jo flere bioteknologiske virksomheder vil blive oprettet. Den slags virksomheder går meget hurtigt frem – meget hurtigere end større virksomheder – og derfor kan de hurtigere gå ind i den faktiske udviklingsfase. For Novo Nordisk betyder dette mulighed for joint ventures og investering – som opvejer den risiko, der ligger i at konkurrere om at tiltrække talent".

Mere præcist kan det vel ikke siges!

Novo Nordisk er som monopolfirma stærk nok til at drage fordel af de nye forskningsresultater, der vil dukke op i kølvandet på denne koncentration af forskere i dette område.

Bananen contra
det folkelige projekt

Det er vist kun meget naive, der hopper på det etablerede Danmark og Sveriges glansbillede af betydningen af den faste forbindelse.

Desværre er det ikke kun i Øresundsregionen, at denne EU-politik for koncentration af erhvervslivets og i særdeleshed monopolkapitalens interesser slår igennem. Det er mange år siden, at EF (det var navnet) bekendtgjorde, at Europas vækstcentre skulle ligge i Barcelona, Milano, Wien, München, Bonn, Paris, London og Manchester – for blot at nævne nogle. Denne akse af centre blev hurtigt døbt "Bananen", da linien mellem centrene nemt kunne forveksles med en sådan buet banan. (Det var måske bevidst, at den ikke blev kaldt en agurk, da dens krumning så ikke havde overholdt EU´s egne regler).

Det er imidlertid i dette perspektiv, at man skal se Region Ørestad: Som et kraftcentrum for bio- og medicinteknologien, der kan træde op mod konkurrence fra USA og/eller Japan – eller hvor den måtte komme fra.

Det er i det samme perspektiv, at man skal forstå al udvikling – eller politiklægning - i denne region. Når forskelligheder nu fremstilles som absurde, så tjener det ét formål: at komme de stærke kapitalinteresser i møde. Det har altid været sådan, at danske bilister skulle kende de svenske toldregler, hastighedsgrænser og promillegrænser – bro eller færger!

Men efter broen er blevet et faktum, fremstilles disse forskelligheder som absurditeter, der straks bør omstødes og harmoniseres.

Ærindet er helt andet!

Finn Ramstad, chefrådgiver ved Institut for fremtidsforskning i København, er helt ærlig:

"Det hele tegner meget lyst, men politikerne må se at komme ud af starthullerne. De har i lang tid vidst, at broen ville komme, men der har ikke været tale om nogen synderlig integration af skattelove og arbejdsmarkedsforhold, hvilket ellers kunne være tiltrængt."

-gri