Fælles kamp mod det
tredie arbejdsmarked

Samtale med Eric Skytte

- De ledige, bistandsklienter som dagpengemodtagere, må finde sammen i en fælles kamp for retten til arbejde på overenskomstmæssige vilkår, der må udvikles fra neden - imellem de aktive folk fra arbejdsløshedsudvalg i fagforeningerne og de aktive bistandsmodtagerorganisationer, mener Eric Skytte, Grafisk Arbejdsløshedsudvalg.

Gennemførslen af den tredje og sidste fase af arbejdsnarkedsreformen har medvirket til yderligere at cementere opbyggelsen af det 3. grå arbejdsmarked i Danmark. Tvangsaktiveringen af de arbejdsløse som løntrykkere og billig arbejdskraft er blevet udvidet til også at gælde arbejdsløse på dagpenge. De understøttelsesberettigede arbejdsløse.

De skal "arbejde/uddanne sig" for understøttelsen" i anden delperiode, "aktivperioden". Med andre ord tvangsaktiveres efter et års ledighed – (den første delperiode, der kaldes for "dagpengeperioden") - i puljejob, jobtræning eller uddannelsesforløb. Til statsligt dikterede løn- og arbejdsforhold. På linie med kontanthjælpsmodtagerne, der alle skal arbejde/uddanne sig for bistandshjælpen

- Der er tale om, at alle arbejdsløse i dag har et fælles interesse-område - kampen imod aktivering - uanset om man er på dagpenge eller bistandshjælp. Det krav, som Grafisk Arbejdsløshedsudvalg på landsplan har rejst som hovedkrav, er retten til arbejde på overenskomstmæssige vilkår. Der er tale om et krav, som de aktive bistandsmodtagere også kæmper for, mener Eric Skytte, der selv er aktiv i Grafisk Arbejdsløshedsudvalg i Odense og på landsplan.

Han henviser til, at lokale bistandsmodtagerorganisationer som BIO, Bistandsmodtagere i Odense, har rejst krav som "Nej til tvangsarbejde - ja til reelt arbejde" og "Understøttelse til alle arbejdsløse". Senest i forbindelse med den kampagne mod arbejdsløshed - Slavekampagnen 1999 - BIO sammen med Foreningen af Bistandsklienter i Helsingør og bistandsklienter i Albertslund netop har foreslået med aktioner torsdag d. 29. april og lørdag d. 1. maj.

- Det er grundlæggende set det samme vi kæmper mod. Indførslen af det tredje, grå arbejdsmarked. Mod arbejdsløsheden og tvangsaktiveringen. Der er behov for samarbejde, for fælles aktiviteter og støtte i kampen for de arbejdsløses krav. For at samle kræfterne.

- Det er vigtigt, at den fælles kamp udvikles nedefra. At der tages udgangspunkt i de kræfter, der vil kæmpe aktivt for de arbejdsløses krav på lokalt plan, selvom målet på længere sigt er at opbygge en landsdækkende bevægelse, der omfatter alle på det 3. arbejdsmarked, understreger Eric

En hel indtægt mindre

Den nye arbejdsmarkedsreform har betydet kraftige forringelser for alle arbejdsløse. De arbejdsløse på dagpenge er ikke sluppet for kraftige angreb på deres rettigheder.

Det er for det første gjort langt sværere at blive understøttelsesberettiget. Udover medlemskab af en a-kasse kræves der nu et års, 1924 timers, reelt arbejde indenfor de sidste tre år for at opnå ret til at modtage dagpenge.

Bliver man som dagpengeberettiget arbejdsløs, og genoptjener man ikke dagpengeretten i de fire år, ryger man automatisk ud af dagpengesystemet. Perioden, man kan være officiel ledig er skåret ned fra syv til fire år. Men efter det første års forløb, "dagpengeperioden", så hedder det tvangsaktivering de sidste tre år, "aktivperioden".

Tvangsaktiveringslønnen er lig det beløb, du modtager i dagpenge og er fastsat pr. lov. Det er ikke tale om overenskomstmæssige løn- og arbejdsforhold. Du har ingen reel mulighed for at klage over de arbejdsforhold, du bydes, og din arbejdsindsats anses ikke for at være rigtigt arbejde, selvom det ofte er tilfældet, hvis du ikke er sendt på "uddannelsestilbud". Og som tvangsaktiveret tæller du ikke med i arbejdsløshedsstatistikken.

Det er kun ordinært arbejde, der tæller med i beregningen som "arbejde". Aktivering. Puljejob, jobtræning og "uddannelsestilbud" medregnes ikke. Antallet af dagpengeberettigede, der kan se frem til i bedste fald at ende som bistandsmodtagere, er højt. Ifølge statistikkerne skulle tvangsaktiveringen af dagpengemodtagerne på Fyn foreløbig have medført, at 43 pct. efter de tre års forløb er kommet i ordinært arbejde eller i gang med en kompetencegivende uddannelse.

Det betegnes af jobkonsulenterne på Fyn som en succes.

Resten - de 57 pvt. - kan se frem til en social nedtur. Enten som kontanthjælpsmodtagere, hvorefter de på ny aktiveres. Til bistandshjælpen plus 10,51 kr. i timen. For voksne med forsørgelsespligt er bistandshjælpen pr. måned 9.559,00 kr. For voksne uden forsørgerpligt: 7.180 kr.

Om du er berettiget til bistandshjælp, afhænger imidlertid af husstandsindtægten. Om hvorvidt du er gift eller ej. Hvis du er gift, og tjener din ægtefælle mere end godt 140.000 kr. om året, så er du ikke berettiget til kontanthjælp. Så mister I - ud af jeres samlede husstandsindkomst - en fuld indtægt: dine dagpenge. Uden en krone i erstatning.

Det vil tvinge mange arbejdsløse til at gå fra hus og hjem. Betyde økonomisk ruin for et ukendt antal familier. Hvilken fabelagtig succes!

- Man er som arbejdsløs på dagpenge i virkeligheden ikke stillet anderledes eller bedre end ledige på kontanthjælp, fastslår Eric Skytte.

Ledige bør stå sammen

Kampen mod de arbejdsløse er blevet skærpet, og samtidig er det blevet sværere at fastholde aktive arbejdsløshedsudvalg indenfor fagforeningerne.

- Det første år som arbejdsløs kan du hurtigt blive sendt ud i korttidsarbejde mm., og i aktivperioden bliver du sendt i tvangsaktivering. I mange tilfælde udenfor dit arbejdsområde, hvorfor du må skifte fagforening. Det betyder, at det kan være yderst svært at opretholde en stabil gruppe, der kan holde arbejdsløshedsarbejdet i gang. Dette har gjort sig gældende indenfor Grafisk Arbejdsløshedudvalg, oplyser Eric Skytte.

Han fortæller, at Grafisk Arbejdsløshedsudvalg på landsplan har ligget stille i en periode, men at der nu er ved at blive pustet nyt liv i foretagendet. Derudover kommer det lokale arbejdsløshedsarbejde, der også er ved at blive styrket. Desuden bør arbejdsløshedsarbejdet fremover også gå på tværs af de enkelte fagforbund og inddrage ledige på kontanthjælp mv.

- Det er nødvendigt, at vi finder sammen på tværs af arbejdsløshedsudvalgene i de enkelte byer, og at alle ledige finder sammen i en fælles arbejdsløshedsbevægelse. I Grafisk Arbejdsløshedsudvalg i Odense har vi besluttet at støtte opbygningen af BIO, Bistandsmodtagere i Odense, dvs. at støtte de aktive bistandsmodtagere, der lokalt har rejst kampen for bistandsmodtagernes interesser.

- I første omgang vil vi på fagforeningens, Grafisk Forbunds, 1. Maj-møde dele materiale ud fra BIO for at fortælle om deres aktiviteter, sælge mærkater fra BIO for at støtte foreningen økonomisk samt støtte aktivt op om bistandsmodtagernes kampagne mod slavearbejde. Som første skridt hen imod et tættere samarbejde, forklarer Eric

Det spirende samarbejde er kun tænkt som en begyndelse. Der ligger allerede planer om at udbygge samarbejdet, så der i løbet af efteråret kan blive tale om fælles aktiviteter, debatmøder mv., der kan sætte fokus på arbejdsløshedens reelle omfang, på de arbejdsløses situation og på kampen imod det tredie arbejdsmarked. Imod slavearbejde og udnyttelsen af de arbejdsløse som løntrykkere og billig arbejdskraft - for reelt arbejde til alle.

Så kampen mod arbejdsløsheden kan styrkes og udvides til at omfatte samtlige arbejdsløse. Mo/Od