Hvordan folkepensionen forsvinder

I begyndelsen af november fik Socialminister Karen Jespersen røde ører. En lov om dyrtidsregulering af pensionerne, som Folketinget havde vedtaget kort før folketingsmedlemmernes fire måneder lange sommerferie, var ikke blevet skrevet under af dronningen. Ifølge grundloven var loven herefter ugyldig. Hændelsen skabte munterhed i medierne - men hvad der ikke blev nævnt var, at kun hver 3. pensionist får dyrtidsreguleringen pr. 1. januar 1999 ifølge loven.

I virkeligheden er der tale om endnu en skandalelov fra den socialdemokratiske regering. Den er et led i kæden af angreb mod arbejderklassen i Nyrups reaktionære offensiv. Hvorfor ?

Enhver ved, at den der kun har sin folkepension at leve af, når de er blevet gamle og smidt ud af arbejdsmarkedet, er ilde stedt. Det der skulle være en tryghed i alderdommen, efter at have slidt et helt arbejdsliv - tryghed fra vugge til grav som Socialdemokratiet engang kaldte det ved festlige lejligheder - er reduceret til et figenblad for reel fattigdom. At fastsætte ved lov, at pensionisterne de næste 2 år skal spises af med en dyrtidsregulering på kun 30 kr. om måned - 360 kr. pr. år er i sig selv en skandale. For 30 kr. kan man købe 3 pakker rugbrød eller 4 1/2 l sødmælk.

Pensionisterne lider ikke alene under den almindelige udhuling af dyrtidsdækningen, som alle er udsat for og som er slem nok. For nogle år tilbage vedtog man nemlig også ved lov, at pensionernes dyrtid ikke skulle følge, hvad de, der i arbejde, får udbetalt. Men derimod beregnes ud fra hvad "dem i arbejde" havde fået udbetalt for 2 år siden. Altså et dobbelt efterslæb. Derefter fratrækkes broderparten - nemlig 3/4 af det beløb som pensionisterne skulle have haft - til en såkaldt satsreguleringspulje, der bl.a. udbetaler penge til halv- og helstatsligt ældrearbejde.

Men her stopper skandalen ikke. Man skulle tro at det var nok at give almindelige pensionister et dobbelt efterslæb på dyrtiden, fjerne det meste af det beløb - og derefter udbetale 3 pakker rugbrød. Men nej! Den socialdemokratiske regering og folketinget vedtager ved lov, at kun hver 3. pensionist kan få udbetalt de 30 kr. om måneden. De resterende 850.000 pensionister får 0 kr.

De rige pensionister kan naturligvis være ligeglade, de har deres store formuer, kapitalpensioner, gyldne aftrædelsesordninger osv. Men de udgør kun et lille mindretal. Loven om dyrtidsregulering betyder nemlig, at dyrtiden kun udbetales efter at alle indtægter som ATP, arbejdsmarkedspension og øvrige pensionsordninger, man har betalt til, er trukket fra. Dvs. alle de, der har været i arbejde, skal som pensionister ikke have dyrtid!

Stadig større dele af lønstigningerne ved overenskomstforhandlingerne går til pensionsordninger af den ene eller den anden art. Penge vi ikke ser i dag og altså heller ikke får fuldt udbetalt i morgen. I den anden ende sidder nemlig socialministeren og folketinget og beregner dem som indtægt oveni folkepensionen - og ikke som penge vi selv har sparet op. Alene de næste 2 år drejer det sig om 360 millioner kroner, der på den konto ikke udbetales i dyrtid til pensionisterne.

Selv den mest EU-liderlige minister eller forbundsformand tør i dag ikke åbent sige, at det man er i gang med er at fjerne den danske folkepension. Men det er det, der sker.

Pensionstillægget vil snart være større end grundbeløbet til folke- og førtidspensionister. Og netop dette pensionstillæg beregnes på den måde, at alle indtægter - altså også pensionsordninger, den enkelte har sparet op til gennem mange år - modregnes i pensionstillægget, før der sker udbetaling. Ved hele tiden at udlade at forhøje grundbeløbet, hvor det kun er arbejdsindtægter der modregnes, udhules folkepensionen år for år. Måske beholder man navnet - men af gavn bliver den til en fattigdomsydelse for dem, der ikke har været i arbejde hele livet.

Hvor hele den store misinformationscentral, kaldet "medieverdenen", valgte at fokusere på den morsomme detalje omkring dronningens manglende underskrift på denne lov, så kommer oplysningerne om loven reelle indhold fra en langt mere beskeden kilde. Nemlig et Nyhedsbrev fra Den Koordinerende Gruppe, det første af slagsen.

"Den Koordinerende gruppe er en sammenslutning af græsrodsorganisationer, som ønsker at pege på fejl og mangler i dagens ældrepolitik. Ved at bringe oplysninger frem håber vi på, at mange vil være med til at skabe debat om problemerne og ændre på tingene", hedder det bl.a.

Opfordringen er hermed videregivet til læserne.

Nyhedsbrevet kan fås ved henvendelse til : Leif Larsen, tlf.+fax 59 46 24 27.

- dg