Bistandsmodtagere på barrikaden

I sidste nummer af Kommunistisk Politik kunne vi fortælle den rystende historie om behandlingen af bistandsmodtagerne i dagens Danmark. Om hvordan den nye sociallov, der er trådt i kraft fra og med d. 1. juli 1998, vil ruinere i titusindvis af bistandsmodtagere fra den ene dag til den anden. I dette nummer kan vi berette, hvordan skandalen udvikler sig –
og modstanden vokser.

 

Bistandsmodtagere i tvangsaktivering over 26 år er blevet frastjålet mellem 600 kr. og 2000 kr.. Om måneden For enkeltes vedkommende op imod 25.000 kr. om året! Netto. En økonomisk øretæve, der er helt uden sidestykke. Langet brutalt ud af en socialdemokratisk ledet regering. Med alvorlige økonomiske konsekvenser, sociale tragedier og katastrofer til følge for de ramte.

Samtlige bistandsmodtagere skal aktiveres. De skal yde noget, gøre en indsats, for den hjælp, de allernådigst får tildelt, "arbejde for bistandshjælpen", fastslår den nye lov. Der er intet nyt under solen, og alligevel.....

Sort arbejdsmarked –
slavelignende forhold

For det første er det løntilskud oveni bistandshjælpen, som bistandsmodtagere over 26 år i aktivering hidtil har modtaget pr. time, sat ned fra 15,46 kr. til 10,24 kr. (for de unge bistandsmodtagere er der dog tale om en forhøjelse på 2 kr.: fra 8,25 kr. til 10,24 kr.). En lønnedgang på 5 kr./timen, som staten egenhændigt har vedtaget hen over hovedet på bistandsmodtagerne. Uden nogen form for lønforhandling.

Det er staten, der dikterer løn- og arbejdsforhold for de arbejdsløse, der sendes ud i aktivering. Overenskomster og faglige rettigheder er ikke-eksisterende.. Der er tale om et tredie, sort arbejdsmarked i Danmark. Med slavelignende forhold og kynisk udnyttelse af arbejdsløse som løntrykkere og billig arbejdskraft.

For det andet medregnes alt - herunder løntilskuddet.- som indtægt, når den særlige aktiveringsydelse, den "boligstøtte", der ydes til aktiverede bistandsmodtagere med en høj husleje, udregnes. Med den virkning, at "boligstøtten" udhules grundigt. For enkelte aktiverede bistandsmodtagere med op mod 1500 kr./måneden.

Indgrebet mod den særlige aktiveringsydelse rammer de 15 pct. af de godt 40.000 aktiverede bistandsmodtagere, mens lønnedgangen på 5kr. i timen rammer alle.

Ingen politisk forståelse eller medfølelse

En så sjofel og umenneskelig behandling af en af samfundets svageste grupper skal man lede længe efter, men alligevel er ramaskriget stort set udeblevet fra medierne og politikerne. Det handler blot om at "motivere" de dovne bistandsmodtagere til at finde rigtigt arbejde, og af og til kan det desværre være nødvendigt at tage pisken i brug, som undskyldningen for forbrydelsen lyder i Aktuelt

Aktuelt forsvarer forbrydelsens indhold. Det er set med socialdemokratiske briller i orden at forringe bistandsmodtagernes økonomiske forhold voldsomt, at bruge pisk overfor mennesker, der er uforskyldt arbejdsløse og i forvejen økonomisk har mere end svært ved at klare sig.

Det er kun "den uanstændige måde", som bistandsmodtagerne er blevet informeret på, der vækker regeringsorganets harme. En behandling, der i sig selv må siges at være fuldstændig grotesk og understreger foragten for bistandsmodtagerne fra det borgerlige Danmarks side.

Først midt i juni måned begyndte en række af de store kommuner at informere om konsekvenserne af den nye sociallov. Mange bistandsmodtagere blev "informeret" om den nedsatte hjælp via opgørelsen for juli måned.

Aktuelts/Socialdemokratiets holdning til bistandsmodtagerne synes at være bredt gældende for det politiske spektrum i Folketinget. Der lyder ingen, i hvert tilfælde ikke nogen højlydt afstandtagen til den svinske behandling af bistandsmodtagerne. De øvrige borgerlige partier støtter regeringens kyniske politik overfor de svageste i samfundet.

Oprøret ulmer....

Den hele vejen igennem gemene behandling af bistandsmodtagerne er foreløbigt kulmineret med påstanden om, at bistandsmodtagerne hellere har villet arbejde i aktiveringstilbud 37 timer om ugen for 58 kr./timen, hvilket svarer til almindelig bistandshjælp plus 15,24 kr. i løntillæg. De vil hellere gå rundt og dandere den på aktiveringstilbud end at finde sig rigtigt arbejde.

Ydelsen er blevet sat ned, så de aktiverede bistandsmodtagere motiveres til at finde sig et rigtigt arbejde, lyder begrundelsen frækt og hånligt fra Socialministeriet. Det samme ministerier har beskrevet nedskæringerne af bistandshjælpen som værende "reguleringer" og har aldrig informeret om lovens følger.

Socialminister Karen Jespersen er på ferie, så hendes forklaring på bredsiden mod de danske bistandsmodtagere, mangler vi at høre, men mon ikke den til forveksling ligner regeringsorganets, Aktuelts, der ligner Venstres ultraliberale holdninger som to dråber vand.

At bistandshjælpen allerede udgør et eksistensminimum, som det er mer end svært at overleve på, at der er rigelig grund til at søge efter rigtigt arbejde, men at rigtigt arbejde ikke ligefrem hænger på træerne trods opgangstiderne for kapitalen, tæller ikke. Hvorfor bekymre sig om bagateller som, at arbejdsløsheden stadig er høj, og at der intet arbejde er at få for bistandsmodtagerne.

Bistandsmodtagerne selv? De har fået nok. De vil ikke længere finde sig i at blive behandlet som skidt og er begyndt at organisere modstanden mod forringelserne af deres levevilkår. Vreden ulmer overalt.

Bistandsmodtagere med BiD i

I Odense har der været afholdt et protestmøde, hvor 80 bistandsmodtagere deltog, heriblandt Henrik Dahlquist og Jan Nielsen, som i sidste nummer af Kommunistisk Politik fortalte om den nye sociallovs konsekvenser for dem personligt.

Henrik Dahlguist oplyser, at mødet var blevet indkaldt spontant - på initiativ af en af de mange vrede og frustrerede bistandsmodtagere i Odense , Bent Larsen, som har været interviewet i Fyns Stiftstidende.

Bent Larsen arbejder som aktiveret bistandsmodtager indenfor Odense Kommunes Pensionistservice med at klippe hæk og ordne have for de ældre og har mistet 1800 kr. om måneden som følge af den nye sociallov. Han har desuden foreslået at starte en protestunderskriftsindsamling mod loven.

- Det hele var meget anarkistisk i starten, folk råbte op i munden på hinanden, men stemningen var ikke til at tage fejl af. Folk var helt oppe på mærkerne. Det her var bare for meget, fortæller Henrik Dahlquist:

- Blandt de tilstedeværende var også en af de bistandsmodtagere fra Frederiksværk, Birgitte Videbæk, der har taget initiativ til at starte en landsdækkende organisation for bistandsmodtagere, BiD, og da hun gik på talerstolen, blev diskussionerne mere målrettede.

 

De aktive bistandsmodtagere fra Frederiksværk er i øjeblikket på rundrejse i landet for at få gang i lokale initiativer til at samle bistandsmodtagerne, og de har opstillet tre hovedkrav for BiD, Bistandsmodtagere i Danmark:

* Ret til anstændig overenskomst

* Ret til ferie/feriepenge

* Ret til minimumsløn

 

- Om der er en afdeling af den nye organisation for bistandsmodtagere på vej her i Odense? Det er nok for tidligt at udtale sig om endnu. Folk ønskede gang i gaden, og der kom mange forslag til aktioner på bordet, men der blev ikke vedtaget noget, og der blev ikke indkaldt til noget nyt møde, oplyser Jan Nielsen.

- Det var et meget blandet klientel, der var mødt op. Fra folk, der bare ønskede at få lov til at leve i fred på deres bistandshjælp, uden noget krav om at skulle arbejde for bistandshjælpen, til folk, der krævede rigtigt arbejde til overenskomstmæssige løn- og arbejdsforhold .

- Alle var dog enige om, at det bare var for meget. At alle forringelser skal trækkes tilbage. .At løntilskuddet skal sættes op til 15,36 kr. igen, og at den særlige ydelse til huslejehjælp skal beregnes efter de gamle regler igen. Viljen til at kæmpe aktivt mod nye forringelser af bistandsmodtagernes forhold, var tilstede, konkluderer Jan, der selv skrev sig på en liste over folk, der skulle arbejde videre med sagen.

Nyt slag i ansigtet

Henrik Dahlquist, der i første omgang er blevet frastjålet 1355 kr. om måneden på grund af den nye sociallov, mødte straks efter socialrådgiverens sommerferie op på socialkontoret. Der ventede ham et chok.

- Jeg ville høre, om jeg kunne gøre noget for at forbedre mine økonomiske forhold. Om hvordan mine muligheder for eventuelt at anke sagen var. Benene blev hurtigt slået bort under mig. Socialrådgiveren meddelte, at man desværre var kommet til at begå en regnefejl i udberegningen af min løn som aktiveret bistandsmodtager. Jeg havde fået udbetalt 600 kr. for meget.

- Jeg må indrømme, at jeg mest af alt havde lyst til at rasere lokalet. Jeg har svært ved at se, hvordan jeg overhovedet skal kunne få økonomien til at hænge sammen med 2000 kr. mindre om måneden. Situationen er totalt uoverskuelig., fortæller en fortvivlet Henrik Dahlquist:

- Hvem kan man tillade sig at behandle på en den måde udover bistandsmodtagere og andre socialt vanskeligt stillede grupper

Baggrunden for at undersøge muligheden for at anke sagen er, at Henrik Dahlquist indgik en kontrakt med Odense Kommune om et aktiveringsjob halvanden måned før den nye lov. Til bestemte løn- og arbejdsforhold. Uden at få at vide, at løn- og arbejdsforholdene ensidigt ville blive ændret radikalt fra kommunens side.

- Der var ikke tale om, at jeg overvejede at lægge sag an mod Odense Kommune, som I har skrevet i det forrige nummer af Kommunistisk Politik, bemærker Henrik Dahlquist

Jan Nielsen har endnu ikke fået at vide, hvor meget han reelt mister om måneden. Kun at det drejer sig om tusind kr. - dels som følge af lønnedgangen på de 5 kr. og dels som følge af nedsat særlig aktiveringsydelse, "boligstøtte". Mo/Od