Albaniens Kommunistiske Parti legalt

Interview med Hysni Milloshi

 

Efter 6 år under jorden, er det albanske kommunistparti (AKP) på ny lovligt. Forfølgelsen af kommunisterne har været overordentlig streng i Albanien, som mishandledes efter den borgerlige kontrarevolution af den tidligere præsident Sali Berisha og hans "Demokratiske Parti", som måtte forlade magten efter en væbnet folkeopstand sidste år. I dag hedder præsidenten Fatos Nano fra socialistpartiet af såkaldte tidligere kommunister.

I kontrarevolutionens mørkeste timer i september 1991 stiftede Hysni Milloshi, lederen af AKP, og et antal kammerater Albaniens nye kommunistparti, som straks blev forbudt. Kadrer og aktivister blev forfulgt, arresteret og myrdet. Men AKP holdt stand. Sammen med folket kæmpede det mod landets totale ødelæggelse. Samtidig med at det krævede forbudet ophævet, og dertil fik støtte fra en lang række kommunistiske partier og progressive kræfter verden over. Torsdag den 9. april ophævede det albanske parlament endelig forbudet mod AKP. Dagen efter var der trængsel ved dets pressekonference. Interviewet med Hysni Milloshi er foretaget af journalisten ved det albanske dagblad Intervista, Artan Kristu.

 

AK: - Tillykke med jeres første pressekonference efter legaliseringen!

Hysni Milloshi: -Tak. Selvom jeg må skynde mig at tilføje, at AKP ikke skal være et mødernes og konferencernes parti. Pressekonferencer vil ikke løse landets problemer. Men vi har følt det rigtigt på denne måde at takke alle demokratiske og progressive kræfter, her som i udlandet, som har hjulpet de albanske kommunister til genvinde friheden og til at kunne arbejde legalt.

-Hvordan vil De forklare dette gunstige udfald i parlamentet i et øjeblik, hvor De erklærede, at socialisterne havde forrådt venstrefløjens idealer?

HM: - Det er rigtigt at socialisterne ikke har holdt deres løfte om at støtte folket, og det er svært at se forskel på deres og de borgerlige højrepartiers programmer. AKPs tilbagekomst skyldes først og fremmest folkets støtte og specielt de unges. Det er især dem, der har forstået nødvendigheden af en stærk opposition, selvom socialisterne nu er ved magten. De er overbevist om at kun kommunister kan sikre en opposition, der fortjener dette navn, mod Sali Berisha og Fatos Nano. De andre partiers programmer ligner deres til forveksling. Jeg mener også, at den enorme pression fra arbejder- og kommunistiske partier i Europa og fra mange lande har spillet en betydelig rolle. Selv under de vanskeligste forhold her AKP fastholdt sine kontakter med over hundrede kommunistiske partier verden over. For 14 dage siden gæstede en delegation fra vort parti det græske kommunistiske parti i Athen.

- Er I et nyt parti eller efterfølger I Enver Hoxhas kommunistiske parti?

HM: -AKP har kun en stiftelsesdato, nemlig den 8. november 1942. De store skikkelser, der stiftede dette parti på den dato, er for os AKPs eneste stiftere. I september 1991 blev partiet reorganiseret. Ved at gøre dette gjorde vi vores pligt overfor den kommunistiske bevægelse i Albanien. Vi er videreførere og arvtagere til det parti, der blev stiftet i 1942 og til Albaniens Arbejdets Partis bedste traditioner. Kun de betingelser, som AKP arbejdede under, er helt andre end de nuværende. Da partiet blev forbudt svor vi at overleve den brutale terror vi var udsat for. Vi har holdt ord. Og jeg drister mig personligt til at sige at AKP er landets største og mest velorganiserede parti. Det er nemlig det parti, der repræsenterer idealerne hos arbejderklassen, de arbejdsløse og dem, der hverken har brød eller drikkevand.

- I burde altså være de rette indehavere af det gamle Albaniens Arbejdets Partis ejendom?

HM: - Det er klart. Og vi vil slås for vores ejendom. Bare for at sælge aviser har socialistpartiet beholdt navnet på den tidligere partiavis Zeri i Popullit. Det er fuldstændigt skandaløst. Uanset om de kan lide det eller ej, var og forbliver Zeri i Popullit AKPs organ. Hvordan kan de bilde sig ind, at de ejer en avis som tilhører kommunisterne, og hvis chefredaktør var Enver Hoxha?

- Vil I genetablere proletariatets diktatur?

HM: —Vort ønske er at Albanien får sin værdighed tilbage. Vi ønsker ikke, at folket udbyttes, at børnene forbliver analfabeter eller at folket dør af malaria. Vi vil arbejde for indførelsen af et folkeligt demokrati. Det er ikke partier, der laver revolutioner, det er folket. Vi kan forsikre jer om, at vi altid vil være på folkets side, både i gode og dårlige tider. Om kort tid vil vi fremlægge vores politiske og økonomiske program. Og kun folket vil kunne vurdere det.

- På pressekonferencen var De omgivet af unge. Var det tilfældigt eller tilsigtet?

HM: - AKP er i alle henseender ungdommens parti. I øvrigt er det Kommunistisk Ungdoms centralkomite som har insisteret på, at jeg holds denne pressekonference. Organisationen af ungkommunister har et solidt fodfæste på universitetet og Tiranas højere læreanstalter. Vi har til hensigt at lade de unge deltage, selv på partiets højeste poster. Ungdommen er landets fremtid, og vores. Vi modtager med begejstring kammerater fra en ældre generation, fordi de er vores bevægelses rygrad. Men med de store opgaver forude regner vi specielt med de unge grupperet i den kommunistiske ungdomsorganisation Qemal Stafa.

Oversat fra fransk af CH.