Rød 1. maj i Munkemose i Odense blev arrangeret af Kommunister på Fyn. På arrangørernes vegne holdt Eric Skytte følgende tale.

 

Et stort og rungende
Nej i maj

Af Eric Skytte

 

Rød 1. Maj her i Munke Mose afholdes under parolerne:

Imod Unionen – For arbejderklassens overenskomstkrav!

 

Vi fejrer i dag 1. maj - arbejderklassens internationale kampdag - og vi må sige, at den danske arbejderklasse er midt i en kamp - kampen for rimelige løn- og arbejdstidsforhold.

 

Arbejderklassen har afvist det makværk, som fagbevægelsens top har anbefalet.

 

I 150-året for det kommunistiske manifest er linierne i klassekampen i Danmark trukket op.

 

Den herskende klasse, kapitalen, monopolerne og de multinationale - de fester med endnu et år med rekordoverskud. "En sejr for profitten" som Børsen skrev, da de offentliggjorde de sidste halvårsregnskaber midt under overenskomstforhandlingerne.

Arbejdspladsernes krav ved denne overenskomstsituation er jo nedsat arbejdstid og højere løn.

 

Nu skal den fagtop, der har skamrost aftalerne for arbejdsmarkedet, nu skal de organisere kampen. Der er ingen tvivl om, at der konspireres mellem den socialdemokratiske ledte regering og fagtoppen om, hvordan situationen skal tackles, hvordan arbejderklassens kamp mod arbejdsgiverne kan bremses.

 

Vær på vagt med de rævekager, der bages i toppen af samfundet! Lad os ikke blive snydt af regeringen og fagtop igen!

Vi kan selv kæmpe kravene igennem!

 

Forudsætningen herfor er, at arbejdspladserne tager hold om kampen - at der skabes en slagkraftig kampbevægelse med overenskomstkomiteer og kampaktivitet.

 

Mobilisering af hele klassen og mobilisering af solidariteten samt aktivitet på grundplan er afgørende.

 

De snævre rammer SKAL sprænges!

1 uges mere ferie er kommet i centrum - men det er ikke nok!

 

Vi må også fokusere på den daglige arbejdstid - på den ugentlige arbejdstid - her og nu 35 timers arbejdsuge med perspektivet 30 timers arbejdsuge med fuld løn- og personalekompensation - af hensyn til den stressede hverdag - især for børnefamilierne.

Også af hensyn til de arbejdsløse må perspektivet være en 30-timers arbejdsuge.

 

Normalarbejdstiden har i de sidste overenskomstperioder været udsat for mange angreb, - angreb, der er inspireret fra EU - og der er også fra fagbevægelsens top solgt godt ud deraf!

 

Arbejderklassens bedste forsvar mod arbejdsgivernes - og EUs krav om den fleksible årsarbejdstid, det vil være kravet om 35-timers arbejdsuge her og nu og med perspektivet 30 timers arbejdsuge med fuld løn- og personalekompensation.

 

Vi kræver vores del - på bekostning af profitten!

Der er råd til at indfri arbejdspladsernes krav om højere løn og nedsat arbejdstid.

Hvis ikke nu - hvornår så? Pengene er der til at indfri kravene.

 

Storkapitalen - monopolerne - fester endnu engang med rekordoverskud - medens arbejderne får smulerne fra de riges bord - og de arbejdsløse og pensionister og unge under uddannelse spises af med endnu mindre.

 

Og for at sætte tingene i relief, så er formueskatten afskaffet og selskabsskatten er nedsat!

 

Vi skal sige til regeringen og folketing: Fingrene væk fra vores kamp - vi afviser et regeringsindgreb i konflikten.

 

Vi skal til afstemning d. 28. maj om Amsterdam - traktaten - en traktat der cementerer Unionsudviklingen.

 

Der er ingen ende på EU-tilhængernes gyldne løfte op til afstemningen d. 28. maj Alle midler tages i brug. Et af dem er statsminister Poul Nyrup Rasmussens store nummer, at et ja vil betyde øget beskæftigelse.

 

EU-kommissionen har med sit udspil til EU-statschefernes topmøde d. 1.-3. maj reelt nedskudt statsminister Poul Nyrup Rasmussens gyldne løfter om, at Amsterdam traktaten giver beskæftigelsen første prioritet. I erklæringen understreger Kommissionen, at det er budgetdisciplin og dermed bekæmpelse af offentlig gæld, der får absolut topprioritet.

 

Når man vil give bekæmpelsen af offentlig gæld første prioritet, så udelukker man samtidig, at man kan skabe beskæftigelse.

 

Derfor skal sige Nej i Maj!

 

Rød 1. maj anbefales - og bakkes op - af Kommunister på Fyn.

Der er på landsplan behov for samlingen af kommunister i eet stærkt kommunistisk parti på grundlag af marxismen-leninismen.

 

Der er brug for et stærkt parti, som kan fastholde klassekampslinien og kursen mod et socialistisk samfund - et parti, der kam organiserer og mobilisere til den nødvendige kamp udenfor folketinget!

 

Hverken SF eller Enhedslisten er i stand til at spille denne rolle. De er er begge støttepartier for den socialdemokratiske Unionsregering, og det er begge partier, som sætter det parlamentariske arbejde i første række.

 

Derfor er der behov for samlingen af kommunisterne.

 

Vi vil som kommunister støtte kampen for arbejderklassen overenskomstkrav!

Vi vil støtte det danske folks Nej i maj!

 

Vi støtter kampen for folkenes selvstændighed, uafhængighed og sociale fremskridt overalt, hvor den føres.

 

Vi støtter kampen for et samfund uden krige. Et samfund med social velfærd og lige muligheder for alle. Et samfund uden udbytning - et samfund med retten til arbejde og uddannelse - et menneskeværdigt samfund - et socialistisk samfund.

 

Som arbejderklassen har vist ved disse overenskomstforhandlinger med Nejet så skal alle afvise borgerskabets kamp om mere Union - vi skal sige nej til Amsterdamtraktaten.

 

Et stort og rungende nej i maj.