En forbrydelse begået i en sang?

International Ungdomslejr 2006:
Støttekoncert med David Rovics i Oktober Bogbutik & Galleri

David Rovics laver sange – bidende og barske, men også fulde af humor og poesi – og rejser verden rundt med dem. Helst til demonstrationer og solidaritetsarrangementer. Sangene skal ud hvor der er brug for dem – til de, som slås verden over mod krig, undertrykkelse og social uretfærdighed.

David Rovics i Oktober Bogcafé & Galleri

Han er blevet den internationale antikrigsbevægelses og de sociale bevægelsers omrejsende trubadur, der er dér, hvor der kæmpes. Det meste af tiden er han på farten.

En amerikaner med sange, guitaren og sine T-shirts som våben til at undergrave det officielle USA's drømme om verdensherredømme. Elsket af sine medkæmpere, behandlet som et undergravende element af myndigheder, skyet af den kommercielle musikindustri.

I 2002 ville canadiske myndigheder ikke lade ham komme ind i landet for at deltage i en protest mod G8.
Det fik ham til at skrive Outside Agitator:

Vel – jeg er ingen Emma Goldman
eller Commandante Che
Men nogen oppe i Ottawa
sagde jeg skulle vises væk.

Så nu spekulerer jeg på
Hvad jeg har gjort galt –
Måske det er en forbrydelse
jeg har begået i en sang

Hør den her

En propfyldt Oktober-café i København lyttede intenst til Rovics ved støttekoncerten for International Ungdomslejr 2006 mod fascisme og imperialisme fredag den 18. november. En herlig oplevelse – en mand med sin kunst, sin vrede, et budskab.

Den 38-årige sanger og sangskriver viderefører den stærke amerikanske tradition for politisk musik fra Joe Hill, Woody Guthrie og Pete Seeger. Og hans musik stilles til rådighed for alle. Fra hans hjemmeside kan man downloade ikke mindre end 172 Rovics- sange fra de sidste otte år.
Det er hans Uofficielle Synspunkter - for at trække Carl Scharnbergs danske modstykke frem.
Eftertryk ses gerne! Leverandør til verdens folk og deres modstand!

Den uhyre produktive Rovics skriver 30-40 nye sange om året - 'Songs of social significance' , som han selv siger – sange af samfundsmæssig betydning. På koncerten gav han en række nye sange – og en del af sangene fra CD'en fra sidste år: Behind the Barricades: The best of David Rovics.

-   Jeg savner en bestemt T-shirt, den er blevet væk for mig, sagde Rovics, da han introducerede en af sangene: - Den med Bush hvor der står International Terrorist på! Den har givet mig mange venner, når jeg er gået med den på gaden i USA - folk, der virkelig bliver glade ved at se, at man kan overleve at have sådan en på.

For elever er blevet bortvist fra skoler og gymnasier for materialer mod Bush –andre er blevet overfaldet af 'patriotiske' landsmænd. David Rovics T-shirt fremkaldte også negative reaktioner. I en sydstatsby, præget af religiøs fundamentalisme, begyndte en mand at skælde ham ud. 'Bush var en gudfrygtig mand, en oprigtigt troende' , forklarede han. Sangeren afbrød ham med spørgsmålet: - Hvem ville Jesus bombe?

Der opstod en lang tavshed, hvor manden forsøgte at svare, indtil han opgav og hans kone sagde:
- Men ser du da ikke TV-nyheder? Der er onde mennesker derude!

Sådan blev sangen Who Would Jesus Bomb til. Som så mange andre af Rovics' sange udspringer den af noget selvoplevet.
Hør den her

Han fik ved koncertens slutning overrakt en anden T-shirt. En for International Ungdomslejr 2006 med dens logo og påskriften Leve Palæstina! Der blev samlet ind til lejren, solgt badges og T-shirts og støttevin – og før koncerten åbnede fotoudstillingen To Exist is to Resist med fotos fra det besatte Palæstina af Alice Larsen fra et solidaritetsbesøg i august.

David Rovics var der i september – og tog fra Danmark videre på sin fart – til Sverige, til Italien. Men han kommer igen – måske til lejren – det kunne han ikke helt afgøre, endnu. Men han tager T-shirten og dens budskab med …

www.davidrovics.com

David Rovics: Sange der gratis kan downloades

- End -